POSTGRADUAAT
 DRONES BUSINESS Architect

WAT IS EEN DRONES BUSINESS ARCHITECT EN WAAROM DEZE OPLEIDING?

 

De cursus gaat uit van het principe dat wie drone toepassingen wil uitbouwen, niet alleen thuis moet zijn in technologie, maar ook kennis moet hebben van drone wetgeving en luchtvaartaspecten zoals navigatie en aerodynamica. ​Bovendien moet een Drones Business Architect over de juiste vaardigheden beschikken om een business plan op te stellen eventueel aangevuld met een innovatie dossier. ​Daarom bestaat dit postgraduaat uit volgende modules: Aviation, Technology en Business.

Binnen het opleidingsprogramma is er ook aandacht voor praktijkcases. Zo ontvangen we gastsprekers van bedrijven en kenniscentra die samen met de cursisten hun drone business idee laten uitwerken tot een volwaardig business plan en innovatietraject.

VOOR WIE?

Dit postgraduaat richt zich naar verschillende profielen op de arbeidsmarkt

  • experten uit de bouw, technologie, IT, business, financiën, verzekering, logistiek, marketing, eventmanagement, mobiliteit, …
  • (drone-)piloten en bedrijven uit de drone-industrie
  • projectmanagers, business analisten
  • luchtvaartexperten
  • technici en informatici uit diverse sectoren
  • studiebureaus, expertisebureaus en consultants
  • switchers die een nieuwe uitdaging zoeken

De cursist beschikt over een bachelor- of masterdiploma. Voorkennis is niet noodzakelijk aangezien de modules zo zijn opgebouwd dat er vertrokken wordt vanuit de basisaspecten van elk specifiek vakgebied. Vrijstellingen kunnen aangevraagd worden voor een module, na contact met de coördinator.

Ook als pas afgestudeerde Bachelor of Master kan je deze opleiding aanvatten om je horizon te verbreden.

Als je niet over een bachelor- of masterdiploma beschikt, neem je best eerst contact op met de coördinator.

Programma

Het postgraduaat Drones Business Architect bestaat uit drie modules van in totaal 20 studiepunten. De wekelijkse avondlessen gaan door in DronePort in Sint-Truiden of Hogeschool PXL in Hasselt en worden gegeven door erkende docenten en ervaringsdeskundigen uit de sector.

Module 1: Aviation

In de module Aviation verken je de algemene regelgeving in de luchtvaartsector en de technologie van luchtvaartuigen. Weersomstandigheden zijn cruciaal voor het vliegen met drones, dus komt ook meteorologie uitgebreid aan bod. Daarnaast zoomen we in op basisnavigatie in het luchtruim en leren we luchtvaartkaarten lezen. We kijken naar de wet op de privacy en de nieuwe Europese wetgeving rond drones. En als je zelf ooit dronepiloot zou willen worden, geven we hierover de juiste richtlijnen om je voor te bereiden op het examen, naast ook een initiatievlucht met een drone.

Module 2: Technology

Een degelijk onderbouwde kijk op wat drones zijn en wat ze momenteel en in de nabije toekomst kunnen, komt aan bod in de module Technology. De cursisten maken zowel kennis met verschillende types drones, camera’s en sensoren. Diverse toepassingen en innovatieve business cases komen uitgebreid aan bod. Verder wordt ingezoomd op thema’s als autonoom vliegen, drones en artificiële intelligentie, edge computing, end-to-end security, swarming en 5G.

Samen bezoeken we een gerenommeerde drone-beurs in Amsterdam en kom je via de Vlaamse drone federatie in contact met tal van drone bedrijven.

Module 3: Business

Hoe een drone business uitbouwen? Deze vraag krijgt een antwoord binnen de module Business. We helpen je drone-opportuniteiten te ontdekken of de haalbaarheid van het inzetten van een drone-oplossing beter in te schatten.

Je leert een business canvas model opstellen en we begeleiden je een vernieuwend drone idee te vermarkten naar de juiste doelgroep. Dit doen we samen met bedrijven die hun drone business case voor de klas komen voorstellen. In kleine teams van 2 à 4 cursisten leer je zo een concreet businessplan schrijven en doe je ervaring op om nieuwe kennis en technologische uitdagingen om te zetten naar marktklare oplossingen.

PRAKTISCH

Het postgraduaat Drones Business Architect bestaat uit drie modules van in totaal 20 studiepunten. De wekelijkse avondlessen worden gegeven door erkende docenten en ervaringsdeskundigen uit de sector. Een groot deel van de theorielessen zijn zowel op locatie (DronePort in Sint-Truiden of Hogeschool PXL in Hasselt) als online op afstand te volgen. Zo bepaal je helemaal zelf hoe en wanneer je de opleiding volgt

 

Prijs

Het inschrijvingsgeld voor de gehele opleiding bedraagt 1.750 euro. Vrijstellingen voor een bepaalde module kan aangevraagd worden. De kostprijs per module bedraagt dan elk 400 euro voor Aviation en Technology. Enkel de module Business kost 1.200 euro.

De opleiding komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof. Betalingen via KMO-portefeuille worden aanvaard. Voor meer informatie over de betalingsmodaliteiten kan je terecht op het telefoonnummer +32 (0)11 77 57 05.

DATA

De opleiding start op dinsdag 28 september 2021.
De lessen vinden plaats op dinsdagavond van 18.00 tot 22.00 uur en lopen tot begin juni.

Onderaan deze pagina kan je een gedetailleerde opleidingskalender terugvinden.

Locatie

Theorielessen uit de module ‘Aviation’ en ‘Technology’, en deels van de module ‘Business’ gaan door op lokatie maar kunnen ook via online videostreaming van thuis uit gevolgd worden.

DRONEPORT
Lichtenberglaan 1090
3800 Sint-Truiden

Hogeschool PXL
Campus Elfde Linie – gebouw G
Gouverneur Verwilghensingel 3a
B-3500 HASSELT

Evaluatie en attestering 

 

Het programma beslaat drie modules van in totaal 20 studiepunten.  De modules Aviation en Technology worden afzonderlijk (mondeling of schriftelijk) geëvalueerd. De evaluatie van de module Business gebeurt via een uitgewerkte case in groep, waarbij je een business plan schrijft en waarbij een eindpresentatie voor een Jury voorzien is.

Wie als houder van minimaal een bachelordiploma op alle onderdelen slaagt, ontvangt het getuigschrift van het postgraduaat. Wie niet beschikt over een diploma hoger onderwijs of wie niet alle opleidingsonderdelen gevolgd heeft, krijgt een attest van deelname, al dan niet met vermelding van ‘geslaagd’.

 

 

 

Studiepunten en
contacturen

 

Onderdeel SP CU
Aviation 4 20
Technology 4 20
Business 12 72
Totaal 20 112

SP = studiepunt
CU = contacturen

 

KALENDER

Het postgraduaat Drones Business Architect bestaat uit drie modules van in totaal 20 studiepunten. De wekelijkse avondlessen worden gegeven door erkende docenten en ervaringsdeskundigen uit de sector.

 

Datum Onderwerp Docent
28/09/2021 De nieuwe Europese dronewetgeving Michael Maes
05/10/2021 Luchtvaart regelgeving Michael Maes
12/10/2021 Meteorologie Joeri Gerrits
19/10/2021 Meteorologie Joeri Gerrits
26/10/2021 Navigatie, communicatie, vluchtbeginselen Joeri Gerrits
Herfstverlof
09/11/2021 Drone initiatie – netwerkavond Marijke Sporen
16/11/2021 Examen Marijke Sporen

Wat leer je in de module Aviation?

In de module aviation verken je de algemene regelgeving in de luchtvaartsector en de technologie van luchtvaartuigen. Weersomstandigheden zijn cruciaal voor het vliegen met drones, dus komt ook meteorologie uitgebreid aan bod. Daarnaast zoomen we in op basisnavigatie in het luchtruim en leren we luchtvaartkaarten lezen. We kijken naar de wet op de privacy en de nieuwe Europese wetgeving rond drones. En als je zelf ooit dronepiloot wil worden, geven we hierover de juiste richtlijnen naast ook een initiatievlucht met een drone. 

1. De nieuwe Europese dronewetgeving 

In de module Aviation starten we met de verkenning van de Europese drone wetgeving en de implementatie van deze wetgeving in België. Je bestudeert het onderscheid dat gemaakt wordt op basis van de risico’s die bepaalde vluchten met zich meebrengen. Zo zijn er grofweg drie vlucht categorieën met elk hun bijhorende risico’s en beperkingen: de open, specifieke en gecertificeerde categorie. Onder welke categorie een vlucht valt, hangt niet langer af van de drone waarmee je vliegt, maar wel van de risico’s die verbonden zijn aan die vlucht.

2. De luchtvaartregelgeving 

Ze zijn steeds vaker te spotten in het luchtruim: de unmanned aircraft system (UAS) ofwel de drone. Het leger, politie en privépersonen gebruiken steeds vaker een drone. Maar, mag je zomaar een drone het luchtruim in sturen of zijn hierover bepaalde voorwaarden in de luchtvaartwetgeving? In deze les van de module Aviation verken je de algemene regelgeving in de luchtvaartsector die momenteel in België van toepassing is. Een drone is immers een onbemand luchtvaartuig en is dus ook onderworpen aan de luchtvaartregelgeving teneinde de veiligheid van de overige luchtvaartuigen alsook die van personen en voorwerpen op de grond te waarborgen. Wat is een drone wettelijk gezien? Wat mag? Wat mag niet? Wat met de privacy? 

3. Meteorologie Deel 1 

Welke weersomstandigheden zijn van invloed op het kunnen uitvoeren van een succesvolle vlucht, en welke bronnen zijn er voor betrouwbare weersinformatie en -voorspellingen? Hoe lees je een gecodeerd weerbericht? Tijdens de eerste les van Meteorologie word je ondergedompeld in volgende basisbegrippen die belangrijk zijn voor het luchtverkeer: meteodiensten, de atmosfeer, warmte en temperatuur, de atmosferische druk, luchtdichtheid, de standaardatmosfeer, vertikaal evenwicht en stabiliteit, wind, water en vochtigheid. 

4. Meteorologie Deel 2 

Tijdens de tweede les van Meteorologie zal je kennis van meteo verder uitgebreid worden door toe te spitsen op luchtsoorten, fronten, neerslag, nevel en mist, gevaarlijke verschijnselen, weerkaarten en weerberichten. Je leert eveneens een METAR, een weerrapport over de actuele weersituatie, en TAF, een beschrijving van het te verwachten weer op de vlieghaven, ontleden. 

5. Navigatie en Vluchtbeginselen 

Wat behandelen we in deze les? Wanneer je van Amsterdam naar Rotterdam vliegt met de neus naar het noorden gericht kan je bij een sterke wind in Duitsland belanden in plaats van in Nederland. Met andere woorden navigatie is meer dan windcompensatie… berekening van een optimale route, brandstofverbruik, point of no return, grondsnelheid, 
aankomsttijd
, radionavigatie, …

6. Drone Initiatie en netwerkavond

We organiseren een toffe avond waarin jullie onderling wat kunnen netwerken en in contact komen met drone ondernemers. Uiteraard met een hapje en een drankje!

 

Datum Onderwerp Docent
23/11/2021 Algemene kennis van drones en luchtvaarttuigen Bart Theys
30/11/2021 Fixed wing drones vs rotary drones: theorie & praktijk Bart Theys
07/11/2021 Data sensor gathering, sensor processing, SLAM, lidar Nicky Eichmann
Amsterdam Drone Week: 7-9 dec 2021
14/12/2021 Model training, AI, RL, edge computing Nicky Eichmann

21/12/2021

 

Drone toepassingen vandaag en in de nabije toekomst

Bjorn Geuns

 

Kerstverlof
11/01/2022 Pitches van bedrijfscases Marijke Sporen
18/01/2021 Examen & Netwerkavond Marijke Sporen

Wat leer je in de module Technology?

Je maakt kennis met verschillende types drones, camera’s en sensoren. Ook de diverse toepassingen en innovatieve drone business cases komen uitgebreid aan bod. Verder wordt ingezoomd op thema’s als autonoom vliegen, drones en artificiële intelligentie, edge computing, end-to-end security, swarming en 5G.

Samen bezoeken we in december een gerenommeerde drone-beurs in Amsterdam.

1. Fixed wing drones vs rotary drones

In deze les leer je wat een fixed wing en een rotary drone is. Hoe werken deze toestellen, wanneer gebruik je welk type? Welke zijn de mogelijkheden en de limieten? Ook krijg je inzicht een antwoord op volgende vragen: Hoe bepaal je de vliegtijd van een drone? Welke dronetype is het meest geschikt voor een bepaalde missie? Waarom kunnen we niet 2 keer zo lang vliegen met een drone als we er 2 keer zoveel batterij in steken? 

2. Data sensor gathering, sensor processing, SLAM, lidar

In deze les wordt een overzicht van drone types gegeven alsook een overzicht van de drone hardware. Soorten batterijen, motoren, propellers, sensoren, … worden achtereenvolgens behandeld alsook de diverse (software) applicaties.

3. Intelligent Flight and Data Capturing 

Dit deel gaat over het intelligent maken van drones. Op welke manier kunnen we technologie gebruiken om onze drones te ondersteunen in belangrijke taken zoals het vliegen, data capturing, waypoint planning, data monitoring, keuze base station, …    Eens we in staat zijn om een volledig plan op te stellen waar we willen vliegen, hoe we willen vliegen gaan we bepalen welke sensoren we nodig hebben voor onze missies.

4. Model training, AI, RL, edge computing

Dit deel gaat voornamelijk over het gebruik van edge computing en AI in de wereld van de drones.  Hier wordt een introductie tot AI gegeven. En hoe kan AI ons helpen bij het vliegen, nemen van beslissingen in flight. Hoe kunnen we AI gebruiken post – flight: door data processing te doen. Wat is het labelen van data ? Hoe moeten we data labelen ? Wat is supervised en unsupervised learning ? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de tijd die we nodig hebben om een AI algoritme te trainen verkort wordt ? En hoe kunnen we dit gaan toepassen in verschillende Edge Computing Cases. 

5. Drone toepassingen vandaag en in de nabije toekomst

In deze les laten we de theorie voor wat ze is en nemen we een kijk in enkele usecases die in de nabije toekomst het nieuwe normaal zullen worden. We bekijken hierbij alle aspecten, gaande van drone operators die geautomatiseerde BVLOS-vluchten uitvoeren, lucht taxi’s, U-space serviceproviders die het onbemand luchtverkeer in goede banen zullen leiden, tot counter-UAV oplossingen om kritische infrastructuur zoals bijvoorbeeld luchthavens, nucleaire sites, etc. te beschermen tegen drone gerelateerde dreigingen.

6. Netwerkavond

We organiseren een toffe avond waarin jullie onderling wat kunnen netwerken en in contact komen met drone ondernemers. Uiteraard met een hapje en een drankje!

Datum Onderwerp Docent
25/01/2022 Value Proposition Canvas
01/02/2022 Business Model Canvas
08/02/2022 Financiëel Plan
15/02/2022 Financieel Plan
22/02/2022 Pitchen
Krokusverlof

 

08/03/2022 Marktanalyse
15/03/2022 Marketingstrategie
22/03/2022 Management, organisatie en personeel
29/03/2022 Financiëel plan
Paasvakantie

 

19/04/2022 Innovatie Canvas
26/04/2022 Ontwikkelingsproject
03/05/2022 Methodiek
10/05/2022 Methodiek
17/05/2022 Ontwikkelingsproject: plan
24/05/2022 Ontwikkelingsproject: kosten en baten

 

07/06/2022 Jury

 Marijke Sporen

Wat leer je in de module business?

Hoe een drone business uitbouwen? We helpen je opportuniteiten te ontdekken of de haalbaarheid van het inzetten van een drone-oplossing beter in te schatten. Hoe gaan we tewerk? Je leert een business canvas model opstellen en we begeleiden je een vernieuwend drone idee te vermarkten naar de juiste doelgroep. Dit doen we samen met bedrijven die hun drone business case voor de klas komen voorstellen. In kleine teams van 2 à 4 cursisten leer je zo een concreet businessplan schrijven voor het bedrijf en doe je ervaring op om nieuwe kennis en technologische uitdagingen om te zetten naar marktklare oplossingen. We zetten de theorie om in de praktijk en leren hoe een ondernemingsplan te pitchen ​voor een professionele jury of investeerder.

1. Value Proposition Canvas

Vooraleer je de plannen van je onderneming uittekent, dien je eerst grondig de fundamenten te leggen. Zo bouw je voort op een sterke basis. De ideale tool om je hierbij te helpen is het Value Proposition Canvas, dit is een wereldwijd gekende techniek om te leren hoe je de focus legt op het maken van producten of het leveren van diensten die een zekere ‘waarde’ hebben voor de klant. Je leert dit toepassen voor jouw concrete business case.

2. Business Model Canvas

Het is niet alleen belangrijk een toegevoegde waarde te creëren voor je klant. Via een Business Model Canvas zoek je naar het verdienmodel voor je bedrijf. Zo bestaan er diverse business modellen en ga je op zoek naar de juiste fit voor het business idee.

3. Financieel Plan

Een business idee omzetten naar een marktklaar product kost geld. We starten met de bouwblokken van een financieel plan: balans, resultatenrekening en kastabel. We leren een financieel plan opstellen aan de hand van concrete voorbeelden.

4. Pitch Training

Hoe pitch ik een ondernemingsplan voor een investeerder of jury? We leren je alle technieken van een perfecte elevator pitch.

5. Ondernemingsplan

Eens je alle bouwstenen van je business case in het canvas model hebt ingevuld, kan je aan de slag met het ondernemingsplan: idee (omschrijving, je pitch, sterktes en zwakte), marktanalyse (doelgroep, leveranciers, partners, concurrenten, …), organisatieplan (team, expertise, timing, …), marketing (product/diensten, prijsbepaling, promotie, …) en financieel plan (omzetprognose, investering, financiering, haalbaarheidstoets, …).

6. Innovatieproject

Heb je een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar moet je nog heel wat uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Moet je nog een nieuwe technologie ontwikkelen, jouw processen of diensten doordacht verbeteren, een prototype bouwen of een pilootfase doorlopen waar nog uitdagingen in zitten?  VLAIO geeft bedrijven met een ontwikkelingsproject een duwtje in de rug met advies en financiële steun. Maar, waaraan moet jouw business case dan voldoen? Je dient aan te tonen dat je alle aspecten die van invloed zijn op je plannen in kaart hebt gebracht.

7. Jury

Naar het einde van het academiejaar zullen de teams ingepland worden om een presentatie te geven voor de Jury over de uitgewerkte case.

CASES

Binnen deze opleiding werken de cursisten in kleine teams aan business cases tesamen met bedrijven. Zo leren ze hun verworven kennis toe te passen in de praktijk en helpen ze bedrijven bij het opstellen van een businessplan of een innovatiedossier. Op het einde van module Business pitchen ze hun plannen voor de Jury.

DOCENTEN

De lessen van deze cursus worden gegeven door zowel ervaren docenten als professionals uit het bedrijfsleven. Zo creëren we een inspirerende mix tussen het uitwisselen van theoretische kennis en de jarenlange praktijkervaring van de gastdocenten.

360° LEREN

De Digital Business School biedt een hybride leerplatform. Een groot deel van de lessen zijn zowel op locatie als online op afstand te volgen.  Alle lessen worden opgenomen en achteraf ter beschikking gesteld. Zo bepaal je helamaal zelf hoe en wanneer je de opleiding volgt.

Inschrijven

De inschrijvingen voor deze cursus zijn nu geopend en lopen via het officiële inschrijvingskanaal van Hogeschool PXL. Inschrijven kan op de Dienst Studentenadministratie van Hogeschool PXL, Elfde-Liniestraat 23A (PXL-Congress, gebouw D) te 3500 Hasselt. Je kan voorinschrijven via de knop hieronder.

 

Nu inschrijvenStel een vraag