In deze lezing neemt Pieter Ballon je mee naar de stad van de toekomst. Hoe ziet de ideale stad eruit binnen tien jaar? Hoe slim zijn onze Vlaamse en Nederlandse steden vandaag al? Moeten we bang zijn voor de stad van de toekomst?

Wat enkele decennia geleden nog sciencefiction leek, is vandaag werkelijkheid. Slimme horloges en camera’s, sensornetwerken en drones vinden stilaan hun plaats in het alledaagse leven. Ze gebruiken de kracht van ICT om onze mobiliteit, energievoorziening, stadsbeleving en veiligheid grondig te verbeteren.
Maar zijn die vernieuwingen alleen maar positief? Hoe kunnen we steden leefbaar houden nu ze groter en moeilijker te beheersen worden dan ooit tevoren? Hoe weeg je pakweg de nood aan veiligheid af tegenover die aan privacy?

In zijn boek ‘Smart Cities’ beschrijft Pieter Ballon hoe technologie ingrijpt in ons stadsbeeld, wat daarbij verkeerd kan gaan en wat we kunnen doen om horrorscenario’s te voorkomen.

Smart Cities toont aan dat we een balans moeten vinden tussen de mogelijkheden en valkuilen die technologie met zich meebrengt en welke modellen we het best volgen. Daarbij biedt het een multidisciplinaire insiderskijk op de ontwikkelingen die op ons afkomen, van architectuur tot dagelijks leven, mobiele applicaties en slim stadsbeleid.

Pieter Ballon is communicatiewetenschapper en historicus. Hij is professor aan de VUB en directeur bij iMinds, waar hij verantwoordelijk is voor de Smart City-activiteiten in Vlaanderen en Brussel. Hij is expert in slimme stadsprojecten in binnen- en buitenland.

PROGRAMMA

18.00 uur: Welkomstwoord door gouverneur Herman Reynders
18.05 uur: Inleiding door Peter Vandeurzen, business development manager Incubathor
18.10 uur: Lezing Pieter Ballon: Smart cities: hoe technologie onze steden leefbaar houdt en slimmer maakt
19.30 uur: Vraagstelling
20.00 uur: Afronding