In september 2020 start het nieuwe academiejaar van de Drone Business School. “Na een succesvolle lancering vorig jaar, gaan we opnieuw van start met het postgraduaat Drone Business Architect”, vertelt Mark Vanlook van EUKA. “In deze unieke opleiding leren zowel cursisten als deelnemende bedrijven hoe ze een innovatief idee omzetten in een rendabele business. Dus wil je als cursist leren hoe je technologie omzet in een winstgevend businessmodel? Of ben je een gepassioneerd drone innovator maar heb je als ondernemer hulp nodig van onze cursisten voor het opstellen van een businessplan? Dan is dit je kans om eindelijk je drone idee te lanceren!

Hogeschool PXL, DronePort en de Vlaamse Drone Federatie EUKA startten vorig jaar met de steun van de provincie, POM Limburg en VLAIO een postgraduaat Drones Business Architect. Na een succesvol eerste academiejaar besliste Hogeschool PXL en EUKA om de hun samenwerking te verdiepen en een Drone Business School op te richten om op termijn een breder opleidingsaanbod rond dronetechnologie aan te bieden. Bedrijven en professionals leren er hoe ze economische of technologische opportuniteiten omzetten in haalbare toepassingen met drones.

De cursus Drone Business Architect gaat uit van het principe dat wie drone toepassingen wil uitbouwen, niet alleen thuis moet zijn in technologie, maar ook kennis moet hebben van drone wetgeving en luchtvaartaspecten zoals navigatie en aerodynamica. ​Bovendien moet een Drones Business Architect over de juiste vaardigheden beschikken om een business plan op te stellen eventueel aangevuld met een innovatie dossier. ​Daarom bestaat het postgraduaat uit de modules Aviation, Technology en Business.

Binnen het opleidingsprogramma is er ook veel aandacht voor praktijkcases. Zo zijn er tal van gastsprekers uit het bedrijfsleven die samen met de cursisten hun drone business idee laten uitwerken tot een volwaardig business plan en innovatietraject. Een groot deel van de lessen zijn zowel op locatie (DronePort in Sint-Truiden of PXL in Hasselt) als online op afstand te volgen. Zo bepalen de cursisten helemaal zelf hoe en wanneer ze de opleiding volgen.

“Het ontwikkelen van nieuwe onbemande technologieën verloopt veel efficiënter wanneer je een overzicht hebt van alle beschikbare kennis. Daarom is het belangrijk dat er initiatieven zijn zoals de Drone Business School die pioniers in de drone-industrie toelaat hun ideeën met een voorsprong te lanceren, een logisch business model in mekaar te steken en tegelijk ook al een toegevoegde marktwaarde te realiseren om hun bedrijf een gezonde basis te geven”, vertelt Frank Vanwelkenhuyzen van DroneMatrix, een van de deelnemende bedrijven.

“De cursus Drones Business Architect omschrijf ik in één woord met ‘diversiteit’. Een drone(business) overstijgt heel gevarieerde landschappen, hier leer je hoe jij stof doet opwaaien en innovatie kan brengen naar de business binnen dit landschap. Modelbouw, communicatie, meteo, (Europese) wetgeving, productbepaling, marktstudie, een case study en pitchen, het is allemaal essentieel voor het vermarkten van jouw idee”, getuigt cursist Sander Screurs die werkt als webontwikkelaar bij Appeel.io.