Docenten
PROFESSIONALS
Leren van professionals, dat is het waar het bij de Digital Business School om draait. Anders dan in het klassieke onderwijs staan de docenten dag in dag uit in de praktijk. De focus ligt op overdracht van direct bruikbare kennis en vaardigheden. Het is onze ambitie om ondernemerschap te stimuleren en innovatieve ideeën uit het bedrijfsleven versneld in de markt te helpen zetten. Daarom doen we regelmatig beroep op experten-lesgevers, gastsprekers of teamcoaches uit het bedrijfsleven.
Interesse?
DOCENTEN – GASTSPREKERS
POSTGRADUAAT DIGITAL LEARNING ARCHITECT
Fons Leroy
Quoi Leroy?
Kris Vande Moortel
MicroSoft
Sinds februari 2020 maak ik deel uit van Belgische onderwijsteam van Microsoft. Mijn rol bestaat erin scholen te begeleiden in onderwijstransformatie. De afgelopen jaren is dit steeds meer gedigitaliseerd. Microsoft biedt dan ook een stevig, holistisch kader hiervoor en voorziet in eerstklas tools die aanzetten tot levenslang leren en inclusief zijn voor alle lerenden. Ik heb meer dan 20 jaar ervaring als leraar wetenschappen/STEM, ICT-coördinator, onderwijsinnovator en pedagogisch begeleider. Die achtergrond geeft me de mogelijkheid om steeds de meerwaarde van IT in de juiste fase van het leerproces te integreren. Omdat de waarden en filosofie van Microsoft zo sterk aansluiten bij mijn eigen kijk op onderwijs en inclusie is het dan ook makkelijk om hierover gepationeerd ervaringen te delen.
Hans Chys
Proximus
Bert Verdonck
UQALIFY
Bert Verdonck is een LinkedIn authoriteit, een master trainer en een expert in leren. Als co-auteur schreef hij mee aan de internationale bestseller “How To REALLY Use LinkedIn”. Daarnaast verschenen 8 andere boeken, waaronder de “Kleine LinkedIn voor Dummies”, de “Sociale Media voor Dummies” en “The Power of LinkedIn”. Ook LinkedIn Learning publiceerde reeds verschillende cursussen over LinkedIn en social recruiting online. Hij is tevens 1 van de eerste officieel gecertificeerde LinkedIn trainers in de wereld (2010!). Bert is de Content & Training Director bij UQALIFY, dat dynamische leergemeenschappen voor bedrijven bouwt om het werk en leven van hun werknemers te verbeteren door middel van persoonlijke groei en levenslang leren. Bert geeft internationaal presentaties en opleidingen op het vlak van microlearning, LinkedIn, sociale media, social selling en social recruiting. Klanten zijn zowel grote organisaties zoals The Adecco Group, BNP Paribas, Canon, Deloitte, Agoria, RBS en Siemens, als kleine bedrijven en freelancers.
Mira Huypens
Fulfil
Na haar studies toegepaste economische wetenschappen, startte Mira haar professionele loopbaan bij KBC, pionier op het vlak van digitalisering, waar zij jarenlang expertise opbouwde in een L&D omgeving als leidinggevende van een aantal opleidingsdiensten. In 2015 verliet zij het bedrijf om opnieuw te gaan studeren en zich te vestigen als zelfstandige. Zij verdiepte zich in de neurowetenschap om zo meer inzichten te verwerven in hoe volwassenen (levens)leren, werken en gemotiveerd blijven. Vandaag is Mira zaakvoerder van FulFil, een coach-, trainings- en adviesbureau met als missie werknemers te helpen excelleren met een vervuld gevoel. Zij is daarnaast lector bij PXL business binnen het HR-keuzetraject. Sinds kort is Mira ook auteur. Met het boek ‘Get A Grip’ geeft ze tal van praktische handvaten om als werknemer zelf je professionele toekomst in de hand te nemen in deze VUCA-wereld. Levenslang leren en een lerende cultuur zijn daarbij key.
Wouter Hustinx
Hogeschool PXL
Wouter is master in de pedagogische wetenschappen met specialisatie in de onderwijskunde. Hij werkt sedert 2005 aan Hogeschool PXL als lerarenopleider (2005-2013), stafmedewerker (2013-heden) en onderzoekshoofd (2015-heden). Wouter heeft een jarenlange ervaring in de integratie van ICT in het onderwijs. Wouter zet mee de lijnen uit in Hogeschool PXL wat betreft het onderwijskundig beleid op vlak van blended learning, afstandsonderwijs. Hij overziet daarbij ook het ICTO-instrumentarium, oftewel de tools die lectoren ter beschikking hebben om het onderwijs aan PXL te realiseren. In het expertisecentrum Onderwijsinnovatie, waar Wouter aan het hoofd staat, zien nieuwe educatieve technologieën het levenslicht en worden leraren/scholen begeleid in de integratie van deze technologieën vanuit een didactische onderbouwde visie.
Tom Pennings
Onsophic
Tom Pennings is alumnus van Hogeschool PXL en oprichter en CEO van Onsophic. Tom deed bij de start van zijn carrière ervaring op in Silicon Valley bij Apple, Google en Borland. Hij merkte dat bedrijven worstelen met organisatieveranderingen en deze te implementeren tot in de kleinste haarvaten van de onderneming. Hij richtte Onsophic op om het leren van werknemers nauwgezetter te kunnen opvolgen en beter te personaliseren. Tom spreekt van ‘hypergepersonaliseerd leren’. Tom zal als gastspreker de werking van het Onsophic-platform toelichten en vooral ook de impact ervan op de werkvloer.
Richard Welten
SyntraPXL
Richard werkte jarenlang in verschillende takken van het bedrijfsleven waar hij zich onder meer bezig hield met het ontwikkelen en geven van producttrainingen voor salesteams en klanten. Vanuit die achtergrond maakte hij 15 jaar geleden de overstap naar SyntraPXL. Na een Master speciale onderwijszorg en Banaba schoolontwikkeling is hij zich o.a. gaan toeleggen op technologie ondersteund onderwijs en de ontwikkeling van e-content binnen SyntraPXL. Daarnaast is hij learning expert bij Syntrum.
Zijn uitgangspunt is e-leren is niet e-lezen. In de opleiding digital learning architect combineert hij als lesgever zijn ervaringen uit het bedrijfsleven met zijn expertise op het vlak van technologie ondersteund onderwijs en de ontwikkeling van e-content.
Jo Hendriks
Brainrangers
Jo is zaakvoerder van Brainrangers, een digitaal kennis- en adviesbureau dat KMO’ helpt om technologie voor hun te laten werken in plaats van andersom. Met individuele trainingen en workshops helpen ze bedrijfsleiders en hun personeel digitale tools naar hun hand te zetten. Jo is al 2 decennia actief in de IT sector en help bedrijven om te digitaliseren en digitaal te communiceren. Hij heeft een achtergrond in podcasting en livestreaming en geeft tal van workshops en webinars online.
Ria Van Gucht
UQALIFY
Ria Van Gucht verdiende haar sporen binnen Human resources als coördinator van verschillende projecten. Het was haar rol om de arbeidsmarkt toegankelijker te maken voor verschillende kansengroepen, waar actief inzetten op talentontwikkeling niet zomaar nuttig is, maar zelfs uiterst cruciaal.
Ria is Talent Solution Director bij UQALIFY. Ze leeft haar passie voor talenten uit door managers en coaches te trainen zodat ze aan de slag kunnen met UQ Job Boost, d.i. een toolkit om talenten, digitale vaardigheden en drijfveren in kaart te brengen. Bovendien is ze enorm enthousiast om samen met (potentiële) klanten na te denken over een (meer) structurele aanpak m.b.t. talentmanagement in hun organisaties.
Joachim Gregoor
Hogeschool PXL
Joachim Gregoor is E-Learning Develepor/Researcher aan de Hogeschool PXL te Hasselt. Hij is ook officiële Moovly Trainer en heeft reeds jaren ervaring als Prezi-trainer in Vlaanderen. Via zijn bedrijf Prezibelle voorziet hij dan ook trainingen op verschillende niveaus van zowel Prezi, als Moovly, evenals andere digitale tools zoals Onenote, Office 365, Mailchimp en Canva. De nadruk ligt hier steeds op het stapsgewijs “zelf aan de slag gaan” met de verschillende programma’s, om de programma’s daarna zelfstandig te kunnen gebruiken.
Sofie Kenens
Opmerkelijk
Sofie Kenens is Social Media & Brand Manager bij Opmerkelijk, een Agency & Academy gespecialiseerd in Branding, Communication & Customer Experience. Ze studeerde af aan UHasselt als master toegepaste economische wetenschappen en werkt sindsdien dagelijks samen met gedreven ondernemers en kmo’s die willen groeien en opgemerkt worden. Sofie geeft online en offline trainingen (zowel op maat, in groep als incompany) aan deze groeiende kmo’s over social media en webinars zodat ze zich kunnen onderscheiden en opgemerkt worden.
Marc Beenders
LRM – Limburg Startup
Corporate Community Manager LRM – Gastdocent UHasselt en Co-auteur van het boek Soft skills voor (jonge) ondernemers en intrapreneurs. Is zelf ondernemer geweest en begeleidt nu startups. Marc is een echte people player, connecteert de juiste partijen met elkaar en stimuleert vanuit een coachende rol ondernemers naar een hoger niveau op vlak van marketing, communicatie en sales.
Davy Schroyen
Talent.Brussels
Davy Schroyen behaalde zijn diploma’s TEW Marketing (2007) en Beleidsmanagement (2011) aan de UHasselt. Sinds 2009 is hij actief als projectleider in de publieke sector met een focus op digitalisatie en HR. In 2017 bracht dit hem tot de materie van digital learning. Hij volgde het “Take the lead, Digital Disruption” traject bij Vlerick Business School en behaalde zijn certificering in change management en agile projectmanagement bij APMG International. Momenteel is hij aan de slag op de directie Talent Acquistion van Talent.Brussels, het HR-expertisecentrum van het Brussels Gewest, en sinds 2020 is hij betrokken bij de opleiding elearning van SyntraPXL.
Ilse Bervoets
SyntraPXL
Ontdekkend leren, coöperatief leren, in team werken, van anderen leren, durven proberen. Deze attitudes vormen de rode draad door Ilse haar loopbaan. Na haar studies communicatiewetenschappen heeft Ilse tijdens internationale projecten ruim ervaring mogen opdoen rond actieve werkvormen, groepswerk, werken aan intrinsieke motivatie…Van 2009 tot 2015 heeft ze in Portugal in het volwassenonderwijs gewerkt als educatief coördinator van beroepsgerichte opleidingen. In 2015 is ze gestart bij SyntraPXL als kwaliteitsmedewerker. Ondertussen is haar rol verder geëvolueerd naar learning developer. Ze staat in voor de ontwikkeling van de online leeromgeving en opleiding daaromtrent. In het kader van het digitaliseren van opleidingen staat ze ook in voor de coaching van docenten en medewerkers om nieuwe leervormen en leeractiviteiten te implementeren. Daarnaast is ze ook betrokken bij de creatie van e-content, van design tot ontwikkeling.
Dominiek Henckaerts
Multimedi
Na enkele jaren als docent heeft Dominiek als zaakvoerder van de IT-academie Multimedi de transformatie geïnitieerd en begeleid van klassikaal lesgeven naar een doorgedreven vorm van hybride lesgeven. Om dit doel te bereiken heeft Multimedi zijn eigen leerplatform gecreëerd. Vandaag begeleidt Dominiek andere organisaties om een zelfde transformatie te maken.
DOCENTEN – GASTSPREKERS
POSTGRADUAAT AI BUSINESS ARCHITECT
JAN MESKENS
JUVO
Jan Meskens is manager van het data strategie team bij Juvo. Hij helpt bedrijven meer impact te maken dankzij data. Jan heeft meer dan 10 jaar ervaring als consultant in data projecten in verschillende sectoren waaronder logistiek, energie, overheid en verscheidene KMO’s. Voor zijn consulting carrière was Jan actief als research assistent aan de UHasselt, waar hij een doctoraat behaalde in Human Computer Interaction.
Als boeiende gastspreker of docent over Big data, UX, … kom je Jan regelmatig tegen op evenementen, seminaries, webinars …
Jonny Daenen
SELLIGENT
Jonny Daenen is een computerwetenschapper, gespecialiseerd in Big Data. Jonny behaalde zijn doctoraat aan de UHasselt en is momenteel actief als data engineer en technical lead bij Selligent Marketing Cloud. Hij is verantwoordelijk voor de technische uitwerking van een cloud-gebaseerd big data platform om machine learning use cases te accelereren.
Jonny focust voornamelijk op data engineering, data science en cloud computing. Hij houdt ervan om technologie te begrijpen, toe te passen en toegankelijk te maken.
Kristof Slechten
CONTINUUM
Kristof Slechten behaalde een master Informatica aan de VUB en is gespecialiseerd in projecten die betrekking hebben op big data & machine learning. Momenteel is Kristof als Continuum consultant aan de slag bij Imes Dexis waar hij een aantal onderzoekstrajecten rond machine learning heeft uitgewerkt. De resultaten van deze onderzoeksprojecten heeft hij succesvol kunnen implementeren in het project Phoebe dat recent de Datanews Award heeft gewonnen als “ICT project of the year 2020”. Naast zijn opdracht bij IMES, werkt Kristof mee aan verschillende interne onderzoeksprojecten rond AI.
Nick Koopmans
PIXELVISION
Nick behaalde een Master in Toegepaste Economische Wetenschappen en richtte in 2015 Pixelvision op. Het bedrijf focust zich op computer vision oplossingen binnen retail, smart cities en industrie.
Bijkomend treed Nick regelmatig op als gastspreker over topics als technologie en privacy.
Wouter Baetens
Dataroots
Wouter Baetens is een AI strategist. Hij heeft een achtergrond in informatietechnologie en is gepassioneerd door het introduceren van AI in de kern van organisaties. Met zijn team helpt hij bedrijven zich voor te bereiden op een toekomst waarin bots, machine learning en AI het nieuwe normaal zijn.
Robrecht Vandendriessche
ARINTI
Robrecht studeerde in 2012 af aan de KU Leuven met een diploma economische wetenschappen op zak. Na een korte tijd als academisch onderzoeker maakte hij de switch van econometrie (statistische analyse van economische data) naar machine learning.
Sinds 2019 werkt Robrecht voor Arinti als data scientist. Hij ontwerpt en implementeert machine learning algoritmes in Python, R of Pyspark voor een brede waaier aan klanten; dit zowel on-prem als gebruikmakend van de Azure cloudomgeving.
Marlies Adamczyk
VLAIO
Na haar studies Toegepaste Economische Wetenschappen aan de KULeuven ging Marlies meteen aan de slag bij logistieke dienstverlener H.Essers. Ze werkte daar o.a. als business analyst en PMO team lead op de IT afdeling maar ook een tijdje binnen operations om zich daarna te verdiepen in logistieke innovaties als Innovation Manager.
Momenteel is ze werkzaam als Bedrijfsadviseur bij Team Bedrijfstrajecten, een organisatie die fungeert als een soort van front-office van VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen). In deze rol is ze een gids en kritisch klankbord voor ambitieuze ondernemers die bezig zijn met innovatie of die willen groeien of transformeren. Als bedrijfsadviseur gaat ze samen met hen hun ambitieuze ideeën en plannen analyseren en deze vertalen naar een goed onderbouwd ondernemingsplan. Hierbij geeft ze ook gratis begeleiding en advies over mogelijke subsidies en financiering maar kan ze je ook in contact brengen met partners die de juiste expertise en coaching kunnen aanbieden om jouw groeitraject te realiseren.
JELLE HOEDEMAKERS
AGORIA
Jelle Hoedemaekers studeerde af als Master of Engineering in Electromechanics, specialisatie Intelligent Mechanics aan Group T in Leuven. Daarna behaalde hij met succes een Master of Science in management aan de KULeuven.
Momenteel is hij werkzaam bij Agoria als Expert – Standardisation binnen het domein van ICT. Hij volgt alle ontwikkelingen rond Artificial Intelligence op, specifiek met betrekking tot de ethiek, regelgeving en standaardisatie. Verder begeleidt hij Belgische bedrijven met het ethisch toepassen van AI oplossingen.
Verder is hij ook nog actief bij AI4Belgium als Co-Lead van de werkgroep Law & Ethics in AI.
STEVEN PALMAERS
SMART ICT – PXL
Steven Palmaers is onderzoekshoofd van het expertisecentrum PXL Smart ICT sinds 2016. Steven houdt zich dagelijks vooral bezig met het verwerven van nieuwe projecten, het opvolgen van de lopende projecten en met business development. Steven hecht er veel belang aan om zijn technische ervaring up-to-date te houden door af en toe nog hands-on activiteiten te verrichten, hierdoor kan hij zowel tot en business als tot een technisch publiek richten. Steven is bijzonder geïnteresseerd in projecten die zich op het snijvlak van ICT en een ander domein bevinden, EdTech, Health Tech, AI Smart Cities zijn daarbij de domeinen waar de laatste jaren verschillende mooie projecten werden gerealiseerd. Steven was projectleider van het project Smart eXperience Campus, waarin onderzocht werd hoe de PXL campus kan geconverteerd worden naar een slimme campus.
ROBIN SCHRIJVERS
SMART ICT – PXL
Robin Schrijvers is sinds 2019 praktijk-wetenschappelijk onderzoeker in artificiële intelligentie aan expertisecentrum PXL Smart ICT. Na drie jaar ervaring op te doen bij PixelVision en een jaar doctoraatservaring bij EAVISE werkt hij nu voornamelijk rond het vertalen van de wetenschap naar het werkveld en maatschappij. Dit met grote aandacht voor vertrouwen en transparantie van technologieën, zoals in het TETRA Explainable AI project. Andere projecten waar hij momenteel aan werkt zijn “Gezichtsherkenning in de praktijk” en “Distributed Ledger for Health & Care”, waar o.a. wordt onderzocht hoe blockchain en AI hun weg kunnen vinden in de zorgsector. Verder combineert hij zijn professionele activiteiten met schrijfactiviteiten voor deMens.nu, waar hij verder zijn AI-expertise via artikels deelt met de maatschappij.
Marc Beenders
LRM – Limburg Startup
Corporate Community Manager LRM – Gastdocent UHasselt en Co-auteur van het boek Soft skills voor (jonge) ondernemers en intrapreneurs. Is zelf ondernemer geweest en begeleidt nu startups. Marc is een echte people player, connecteert de juiste partijen met elkaar en stimuleert vanuit een coachende rol ondernemers naar een hoger niveau op vlak van marketing, communicatie en sales.
Klaus Dillen
DILLEN TECHNOLOGIES
Klaus is Managing Director bij Dillen Technologies, een technologiebedrijf met sterke focus op artificiële intelligentie dat zich voornamelijk richt op middelgrote tot grote bedrijven.
Verder is Klaus betrokken in verschillende andere technologiebedrijven als oprichter, CTO of adviseur. Dit zijn bijna uitsluitend bedrijven met een AI-insteek.
Jo Vanpaeschen
B-Robots
Jo studeerde af aan de KULeuven als Master in de psychologie. Na 15 jaren werkervaring vatte hij een Master in Artificiële Intelligentie aan, specialisatie “Speech & Language Technology”
In 2018 werd hij Managing Partner & AI Automation Lead bij B_Robots. B-Robots is een jong en dynamisch bedrijf dat gespecialisserd is in alles wat te maken heeft met de automatisering van Business Processen.
Mark Vanlook
Adviseur
Na mijn studies burg. ir. ben ik gestart bij IMEC (Silvar Lisco). Al vrij vroeg kwam ik als jonge ‘entrepreneur’ terecht in California. Bij mijn terugkeer naar België belandde ik in een startup: DigiDab, hetgeen staat voor Digitale Geografische Databanken. Mijn volgende leerschool was een loopbaan in de GDFSuez groep. Na jaren in diverse (internationale) management functies werd het tijd voor een eigen zaak: anaXis, een internet bedrijf. In deze periode heb ik me enorm geamuseerd dankzij de vele klanten en medewerkers. Tegelijkertijd startte ik ‘bij toeval’ een IT offshore in Zuid-Afrika en werd ik voorzitter van ‘Business Club South Africa’. Op mijn vijftigste verkocht ik mijn aandelen en ging ik rusten. Na een ‘herbronning’ werkte ik enkele jaren als ceo van het ondernemersplatform Limburg. Voor mij een leerschool in het landschap van ‘stakeholders’ in deze provincie. Parallel ontwikkelde zich een nieuwe passie: drones. Als voorzitter van een drone ledenclub EUKA had ik een boeiende tijd en kreeg ik de kans als ceo DronePort mee op te starten. Vandaag help ik bedrijven met hun business opportuniteiten. Via hogeschool PXL en SyntraPXL ben ik actief als adviseur en lesgever.
Valentin Calomme
MEDIAAN
Valentin Calomme is een data scientist die gespecialiseerd is in machine learning en Python-ontwikkeling. Valentin studeerde artificiële intelligentie aan de Universiteit Maastricht en werkt nu als data scientist en business line manager bij Mediaan. Hij overziet de technische innovatie met betrekking tot artificiële intelligentie en coacht de stagiaires van Mediaan.
Valentin’s expertise strekt zich uit over data science, machine learning, deep learning, MLOps, business intelligence en data engineering. Hij heeft ook een passie voor lesgeven en public speaking.
Sam van Rijn
SMART ICT – PXL
Sam van Rijn is afgestudeerd aan de UHasselt met een Master in Informatica. Als pas afgestudeerde heeft hij eerst een aantal jaar werkervaring opgedaan om dan een additionele MaNaMa opleiding in AI te volgen aan de KUL. Na een tweejarige stint als consultant bij Philips, is hij in september 2018 begonnen als lector en researcher aan de PXL, voornamelijk actief binnen AI en Data Science.
Samen met collega’s Tim Dupont en Sam Vanderstraeten richtte hij 2.5 jaar geleden de keuzetrack AI&Robotics op aan de PXL, en geeft daarin o.a. het introvak AI&Robotics, en de derdejaarsvakken Neural Networks en Datamining.
Sam is ook actief binnen PXL Smart ICT als researcher. Daar werkt hij aan het vertrouwen en de transparantie van AI algoritmes binnen het TETRA Explainable AI project en het inzetten van AI Technologie om de oudere bevolking te ondersteunen met hun dagelijkse activiteiten in het AI 4 Smart Nursing project.
Tim Dupont
SMART ICT – PXL
DOCENTEN – GASTSPREKERS
POSTGRADUAAT SMART CITIES BUSINESS ARCHITECT
WIM DRIES
STAD GENK
Wim Dries is geboren op 24 maart 1972 en groeide op in Bret-Gelieren, waar hij nog steeds met zijn echtgenote en twee kinderen woont. Hij zetelde in de studentenraad en was jarenlang voorzitter van Vlaggendansgroep Symbolica en de Genker Heidefeesten, verder was hij ook enkele jaren actief als presentator op de Genkse lokale radio ‘G.R.K.’. Na zijn middelbare studies in het Sint-Jan Berchmanscollege, behaalde hij het diploma Graduaat Elektronica Finaliteit in Diepenbeek en volgde hij meerdere bijkomende opleidingen. Hij werkte lange tijd als leidinggevende bij DAF (Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek N.V.).
In 1995 werd Dries verkozen als gemeenteraadslid voor CD&V in Genk en sinds 2002 is hij voltijds actief in het schepencollege. In december 2009 werd Wim de tiende burgemeester van Genk. Hij is ook bestuurslid van Fluvius en voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
PIETER BALLON
VUB – IMEC
Ype Wijnia
AssetResolutions
Ype heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van risicogebaseerde besluitvorming voor (semi) publieke infrastructuren. Van 1999 tot 2007 heeft Ype een leidende rol gehad in het ontwerp van het proces en de organisatie van de afdeling asset management van Essent Netwerk dat als tweede bedrijf in de wereld voor asset management gecertificeerd werd. Ype heeft enige baanbrekende studies uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld de veiligheidsindicator voor het gasnetwerk, de lange termijn vervangingsplanning voor diverse infrastructuren en diverse risicoanalyses. Naast zijn werk als consultant is Ype ook actief als wetenschapper. In 2016 heeft hij zijn promotieonderzoek aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft afgerond. In dit onderzoekstraject heeft hij meer dan 50 papers gepubliceerd. Ook is hij reviewer voor meerdere conferenties en journals en promotie onderzoeken. Daarnaast is hij bestuurslid (secretaris) van de International Society of Engineering Asset Management. Sinds 2015 geeft Ype les op de faculteit lucht- en ruimtevaart van de Technische Universiteit Delft over asset management voor offshore windparken.
Jan Neyens
s-Lim
Jan Neyens behaalde in 1988 het diploma van burgerlijk ingenieur sterkstroom aan de KULeuven en begon zijn loopbaan bij Laborelec. Vanaf 1999 werd hij, eerst bij Interelectra en later bij Infrax, asset manager en verantwoordelijke kenniscentrum energie. In die rol heeft hij onder andere uitgebreide ervaring met risico-management en investeringsbeslissingen opgebouwd.
TIM JACOBS
CEGEKA
Tim Jacobs werkt als Product Manager voor Mobilize, het data-gedreven Smart Cities platform van Cegeka. Na het behalen van zijn doctoraat in theoretische natuurkunde, ging hij aan de slag als technologie architect in de ICT sector.
Gedreven door een passie voor technologie, is een constante in zijn loopbaan het toepassen van nieuwe & innovatieve technologieën op een praktische manier. Zo stond hij aan de wieg van competence centers voor IoT & AI in meerdere bedrijven en werkte hij mee als IoT architect in een startup. Binnen Cegeka werkte hij mee aan nieuwe initiatieven rond blockchain, IoT en AI.
Momenteel werkt hij in de Smart Cities divisie, met een focus om met data-gedreven oplossingen mobiliteitsproblemen in steden en gemeenten aan te pakken. In zijn rol van Product Manager is hij verantwoordelijk voor het creëren van meerwaarde bij klanten, door gebruikersvragen te capteren en te vertalen in een roadmap.
Cédric Vandelaer
CEGEKA
Cédric is a data scientist in the Smart Cities department of Cegeka. He has done a lot of pet projects in the past, ranging from mobile development, building a ray tracing engine, to utilizing distributed ledger technology (blockchain) and so on. For the last few years however, deep learning has been his main interest and his primary subject of work projects.
He views himself as a lifelong learner who is trying to keep up with the incredible pace of developments in the deep learning community while also spotting new business opportunities that emerge from these advancements. His latest is project called Mobilize. Mobilize is a platform that uses deep learning in order to make urban planning suggestions for optimizing traffic.
BRUNO VAN DE CASTEELE
VLAIO
Bruno Van de Casteele studeerde -ietwat atypisch- filosofie aan de KU Leuven. Dat ligt niet zo ver af als je denkt van informatica (vraag het ‘m eens), en daarom dook Bruno het bedrijfsleven in als informaticus. Hij werkte onder andere als mainframe programmeur en als business architect, in de financiële wereld. Op dit moment werkt Bruno als bedrijfsadviseur bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Hij begeleidt er ICT-bedrijven bij hun innovatieve start- of groeiplannen.
Bruno is gespecialiseerd in artificiële intelligentie en cybersecurity, maar elk moeilijk en complex project kan hem wel interesseren – het is de uitdaging die telt. Als dat bovendien nog over ideeën gaat die onze wereld een stukje beter kunnen maken, graag!
KRIS DE PRIL
GEOSPARC
Kris De Pril is een orrganisator en bouwer van high-performance units met focus op procesmanagement, financiële / operationele KPI’s en groei.
Als een sterke motivator kan Kris snel vooropgestelde doelen bereiken in een team.
Kris kan doelgericht werken en beschikt over een groot probleemoplossend vermogen.
Als diplomaat heeft hij een luisterent oor voor medewerkers, klanten en business partners.
De ervaring van Kris situeert zich op volgende fronten: consultant, project manager, product manager, key account manager, operations manager, proces manager, helpdesk manager, contract manager.
Kris is actief in diverse sectoren zoals automotive, retail, IT, supply chain, gezondheidszorg, energie, GEOspatial
JACQUES VERMEULEN
NOKIA
Jacques is Nokia’s Director Future Cities en ontwikkelt strategie, oplossingen, partnerschappen en zaken sinds 2009. Hij biedt gepassioneerd zijn kennis aan over Informatie en Communicatie Technologie, Smart City-ecosystemen, waarderende organisatieontwikkeling en verandering en zowel uitdagingen als aspiraties van klanten en partners wereldwijd om transformaties naar duurzame stedelijke ontwikkelingen te begeleiden.
GERT VERVAET
GEOSPARC
Gert heeft een opleiding Graduaat Informatica achter de rug en volgde diverse professionele cursussen over software design en programmatie, database management, agile software development en people management.
Hij is een ervaren software architect & engineer met meer dan 20 jaar hands-on ervaring in diverse software technologieën en complexe productie processen in het domein van digitale kaarten, navigatie, big data analyse (mobile mapping, probe data) en mobiliteit.
Gert is een sterke analist en problem solver – beschikt over de kwaliteit om complexe business processen en technische uitdagingen in de diepte aan te pakken én tegelijkertijd het algemeen overzicht (helicopterview) te behouden.
Een mature technische leider die een doordachte technische visie en strategie kan ontwikkelen en implementeren.
Gert is zeer bedreven in communicatie, vertaling en consensus building tussen gebruikers, ontwikkelteams, operations, management en andere key stakeholders.
BAVO VAN DEN HEUVEL
CRANIUM
Bavo studeerde voor handelsingenieur. Hij is Data Protection Officer sinds 2004. Bij de IAPP trainde hij honderden mensen. Hij wordt erkend als een echte specialist in toegepaste privacy en IT-beveiliging.
Hij is medeoprichter en CKO bij CRANIUM en trainer op het gebied van gegevensbescherming bij CRANIUM Campus. Hij is ook medeoprichter en strategisch adviseur van RESPONSUM.
Daarnaast was hij medeoprichter bij het Data Protection Institute waar hij van 2012-2017 meer dan 400 toekomstige DPO’s uit de publieke en private sector trainde voor de nieuwe General Data Protection Regulation (GDPR).
PETER VANDEURZEN
SMART CITIES VLAANDEREN
Peter Vandeurzen studeerde af als Industrieel Ingenieur Electronica aan Groep T in Leuven en startte zijn carrière in de telecomwereld. Zo werkte hij voor onder andere voor UB Networks, een belangrijke leverancier van intelligente LAN infastructuur, 3COM, een leverancier van netwerktechnologiën en Tazz Networks, een leverancier van ‘Service Control Platform’-technologiën.
Later was Peter verantwoordelijk voor de activatie en invulling van het incubatieplatform C-mine Crib en Thorpark Genk. Daar was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het technologiepark met als doel de uitbouw van een cluster van innovatieve technologiebedrijven met een sterke focus op smart cities. Daarnaast was Peter, in opdracht van Tomorrowlab, bezig met het uitbouwen van een triple helix ecosysteem in het kader van het slimme regio project s-Lim in Limburg.
Vandaag is Peter Cluster Manager voor Slimme Regio Vlaanderen.
Dominik Verhaegen
STAD HASSELT
Dominik Verhaegen is ICT-Directeur van Hasselt. Dominik kwam speciaal vanuit de private sector over om samen met de teams van Hasselt De Slimme Digitale stad te maken.
Hij startte zijn carrière meer dan 20 jaar geleden in het domein van de Artificiële Intelligentie.
Tot vorig jaar was hij actief binnen de ICT sector waar hij verschillende management functies had. Zo was hij nauw betrokken bij de lancering van de elektronische identiteitskaart, de oprichting van Belgacom-NSI en de netwerk en systeem integratie activiteiten van Telindus en Proximus.
Dominik heeft een master in Computer Science (VUB) en een MBA in eBusiness (Solvay Brussels School).
Steven Smolders
GIM
Steven Smolders is GIMs Technology Director, actief in productontwikkeling en innovatie.
Hij is gepassioneerd door het inzetten van innovatieve Geodata, GeoICT, aardobservatie en data science technieken om de GIM klanten betere inzichten te verschaffen in de ruimtelijke dimensie.
Hij is ingenieur van opleiding en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het ontwikkelen van een breed scala aan geo informatie systemen.
An Heirman
GIM
An Heirman leidt bij GIM het Business Team voor de Vlaamse overheid. Ze ondersteunt al meer dan 20 jaar regionale en lokale overheden bij het uitwerken van hun Geografische Data Infrastructuur met het oog op een naadloze integratie van geodata in dagelijke business processen, binnen en buiten de organisatie. Hiermee werkt ze, samen met haar team, mee aan de solide geospatiale basis vereist voor de uitbouw van een efficiënte en kwaliteitsvolle Digital Twin.
Niels Gabriels
GIM
Niels Gabriels is GIS en GeoICT Architect met meer dan 10 jaar professionele ervaring. Hij heeft een masterdiploma in de industriële wetenschappen (elektronica-ICT) en ingenieurswetenschappen (computerwetenschappen). Niels begon zijn carrière bij Comsof nv waar hij als consultant en development engineer betrokken was bij het ontwikkelen en leveren van software tools en diensten voor de telecommunicatiesector.
Sinds juni 2015 is Niels actief bij GIM als GIS en GeoICT Architect waar hij als software architect en geodata ingenieur analyses en modellen uitwerkt voor klanten uit privé en overheid. Als mix tussen ingenieur en IT-er vormt hij een natuurlijke schakel tussen de business en de IT.
BERDIEN DE ROO
GEOSPARC
Berdien behaalde een doctoraat in Geomatica en Landmeetkunde in 2016. Haar doctoraat concentreerde zich op de ontwikkeling van een archeologisch GIS, waarin ruimtelijke, temporele en thematische gegevens gelijktijdig kunnen worden beschouwd.
Sindsdien is ze werkzaam bij Geosparc als Geo-ICT expert en Product Manager. Als consultant staat ze klanten bij in project management en functionele analyse van geo- gerelateerde applicaties.
De productroadmap van een aantal Geosparc producten wordt door haar als productmanager bepaald en beheerd op basis van gebruikers- en businessbehoeften. Ze fungeert dan ook vaak als brug tussen klanten en ontwikkelteam. Daarnaast geeft ze ook regelmatig gastlessen aan de Universiteit Gent.
Patrick Swartenbroekx
HydroScan
Patrick Swartenbroekx is burgerlijk ingenieur. Hij startte zijn loopbaan aan de VUB als researcher in hydrologie en bouwde nadien de divisie watermodellering binnen Aquafin.
In 2003 richtte hij HydroScan op. HydroScan heeft haar roots als gespecialiseerd studiebureau in integraal waterbeheer.
Vanuit Patrick’s entrepreneurship, zijn passie voor en visie over integraal waterbeheer in een veranderende IoT omgeving, transformeerde HydroScan de voorbije 5 jaar tot een leidinggevende positie als accelerated smart water solutions provider.
De unieke combinatie van HydroScan knowhow in doorgedreven watermodellering met real-time data resulteerde onder meer in eigen softwareoplossingen:
– Lekdetectiesoftware LeakRedux® om lekverliezen in publieke drinkwaternetwerken drastisch te verminderen
– Flood4Cast® ter voorspelling van urbane overstromingen om noodinterventies doelgerichter te kunnen inzetten
Ilja Theuwissen
The Safe Group
Ilja Theuwissen is een selfmade ondernemer die zijn sporen verdiend heeft in de wereld van Smart Cities.
Steven Palmaers
SMART ICT – PXL
Steven Palmers is onderzoekshoofd van het expertisecentrum PXL Smart ICT sinds 2016. Steven behaalde in 2003 zijn diploma informatica optie multimedia aan de Universiteit Hasselt. In 2004 ging hij aan de slag binnen en van de voorlopers van Hogeschool PXL als onderzoeker, waar hij sinds 2008 zich meer ging bezighouden met het managen van projecten en opdrachten voor externen. Steven houdt zich dagelijks vooral bezig met het verwerven van nieuwe projecten, het opvolgen van de lopende projecten en met business development. Daarnaast is hij betrokken als lector binnen de opleiding toegepaste informatica, waar hij het traject rond mobile development in goede banen leidt.
Steven hecht er veel belang aan om zijn technische ervaring up-to-date te houden door af en toe nog hands-on activiteiten te verrichten, hierdoor kan hij zowel tot en business als tot een technisch publiek richten. Steven is bijzonder geïnteresseerd in projecten die zich op het snijvlak van ICT en een ander domein bevinden, EdTech, Health Tech en Smart Cities zijn daarbij de domeinen waar de laatste jaren verschillende mooie projecten werden gerealiseerd. Steven was projectleider van het project Smart eXperience Campus, waarin onderzocht werd hoe de PXL campus kan geconverteerd worden naar een slimme campus.
Marc Beenders
LRM – Limburg Startup
Corporate Community Manager LRM – Gastdocent UHasselt en Co-auteur van het boek Soft skills voor (jonge) ondernemers en intrapreneurs. Is zelf ondernemer geweest en begeleidt nu startups. Marc is een echte people player, connecteert de juiste partijen met elkaar en stimuleert vanuit een coachende rol ondernemers naar een hoger niveau op vlak van marketing, communicatie en sales.
Yannick De Smet
G4S
Mijn missie is mensen en entiteiten te laten gedijen door risico’s te beperken, problemen op te lossen en activiteiten te faciliteren, door middel van competent inzicht, feilloos projectmanagement en doordacht leiderschap. Ik adviseer op het gebied van intelligentie, risico, transacties, recht, strategie (inclusief verandering) en bedrijfsontwikkeling.
Ik ben een ervaren consultant met een passie voor mensen, organisaties, risico (security & safety), intelligence, strategie, recht en financiën. Ik heb sectorervaring in B2B voor de vastgoedsector, technologie, advies, financiën en industrie (distributie-productie / food en non-food). Leidde teams van 2 tot 150 personen. Momenteel ben ik actief als Regional Director van de G4S Academy Europe.
Veerle Lories
Vlaamse Overheid
Veerle Lories is sinds midden 2016 als projectleider verantwoordelijk voor het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten, een initiatief van de Vlaamse Regering.
Veerle Lories heeft sinds 1990 in diverse functies bij de Vlaamse Overheid een ruime ervaring opgedaan in het domein van wetenschaps- en innovatiebeleid. Van eind 2009 tot eind 2015 stond ze aan het hoofd van IWT, het voormalige agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie van de Vlaamse Overheid.
Veerle Lories is bio-ingenieur van opleiding en behaalde een doctoraat in de medische wetenschappen (Centrum voor Menselijke Erfelijkheid – KULeuven).
Ronald Hermans
Slimme Regio Vlaanderen
Ronald Hermans heeft een rijke loopbaan in technologiegedreven business transformaties. Steeds vertrekkend van een business uitdaging en liefst een klantgerichte focus. Daarin staat centraal het verbinden en verbanden leggen, inspireren, vooruitkijken, verandering en innovatie concreet maken.
Vertrekkend vanuit een economische opleiding, aangevuld door continu bijscholen zoals een Master Innovation & Entrepreneurship, is hij als technologie optimist gepassioneerd door de snel veranderende wereld. De rode draad is de concrete verkenning hoe de combinatie van mens en technologie optimaal kan ingezet worden voor leefbaar en slimmer leven en werken. Om op die manier maatschappelijke en andere uitdagingen aan te pakken.
Vanuit zijn digitale innovatiestudio gidst Ronald bedrijven en organisaties doorheen de snel veranderende wereld, en helpt de opportuniteiten te vinden in die veranderingen, om zo nog meer impact te creëeren.
Het sterke geloof in privaat-publieke samenwerkingen, in onderlinge samenwerking van bedrijven, en de combinatie met research om maatschappelijke uitdagingen te lijf te gaan, bracht hem in 2019 naar The Beacon, een innovatie community waar hij als Chief Innovation het befaamde triple helix model via een innovatie framework hielp op poten zetten en concrete innovatieprojecten mee aanzwengelde. Ronald is mede auteur van Slimme Regio Vlaanderen. Sinds 2021 zet hij dit parcours verder in allerlei business transformaties en smart city projecten.
DOCENTEN – GASTSPREKERS
POSTGRADUAAT DRONES BUSINESS ARCHITECT
Bjorn Geuns
Bjorn Geuns, eigenaar van Code Gorilla BVBA en managing partner bij 23: Seconds (Cronos Group – Hyperion Cluster) heeft meer dan 20 jaar ervaring in onderzoek en ontwikkeling van software. Deze ervaring omvat (onder andere) aangepaste ontwikkeling, cloud- en edge-computing, kunstmatige intelligentie, mixed reality enzovoort.
Als fervent RC-piloot en klasse 1-gecertificeerde operator is Bjorn al enkele jaren actief in de Belgische UAV-sector, waarbij hij zijn passie voor RC-vliegen combineert met zijn softwareachtergrond. Als een van de eerste bewoners van Droneport is Bjorn betrokken bij verschillende (inter) nationale UAV-projecten.
Bart Theys
KU Leuven
Als gepassioneerd en technisch georiënteerde onderzoeker promoveerde Bart aan de KU Leuven Robotics Research Group op het verbeteren van het bereik en de snelheid van drones. Zijn innovatieve drones zijn een combinatie tussen vliegtuigen met meerdere rotoren en vliegtuigen met vaste vleugels en hebben verschillende prijzen gewonnen. Met een duidelijke visie over hoe de toekomst met drones eruit zou moeten zien, is hij actief betrokken bij de uitrol van projecten zoals spoedeisende medische leveringen of dringende luchtinspecties en met als doel de samenleving te verbeteren met deze nieuwe technologie.
Michael Maes
Michael Maes, Director of Operations, mede-oprichter van EuroUSC-Benelux, heeft aanzienlijke ervaring op verschillende gebieden van de luchtvaart, zowel bemand als onbemand. Aanvankelijk was dat vooral in ATC- en Private Jet-dispatching in de bemande luchtvaart, toen plots de onbemande luchtvaart in een stroomversnelling kwam als RPAS Flight Operations Manager voor Gatewing – nu Delair, een hoogwaardige RPAS-fabrikant. In deze rol verleende Michael assistentie aan klanten over de hele wereld die RPAS-vluchten mogelijk maakten. Nu als EuroUSC-Benelux Director of Operations is hij verantwoordelijk voor UAS-beoordelingen, examens en wettelijke naleving.
Nikcy Eichmann
Na een aantal jaren technisch onderzoek bij Xios Hogeschool Limburg naar gedistribueerde software, creëerde hij een drone die in staat was om software tijdens de vlucht te updaten. Na de onderzoeksperiode ging hij naar Cegeka om op verschillende domeinen te werken. Een daarvan was AI en embedded systemen. Door het eerdere onderzoek te combineren met nieuwere en beschikbare AI-technieken, creëert hij zelfrijdende voertuigen en drones die AI gebruiken om complexe taken uit te voeren. Daarnaast is hij nog steeds consultant voor Cegeka op andere domeinen en levert hij een bijdrage aan verschillende AI-gerelateerde projecten op de SmartICT-afdeling van de PXL (zelfrijdende auto’s, geautomatiseerde robots, pokerspelende robotarmen, …).
Joeri Gerrits
HOGESCHOOL PXL
Joeri Gerrits, opleidingshoofd aan Hogeschool PXL, is luchtvaartdeskundige en privépiloot. Hij vliegt als gezagvoerder met verschillende soorten motorvliegtuigen. Verder is hij instructeur voor meerdere theoretische vakken in de opleiding tot piloot: aerodynamica, meteorologie, navigatie en vliegtuiginstrumenten. In de zomer zie je Joeri meestal onder de wolken draaien in zijn zweefvliegtuig. Als bestuurslid van de Koninklijke Aeroclub Limburgse Vleugels in Zwartberg (Genk) is hij zeer actief in de luchtvaartsector en de zweefvlieggemeenschap.
Marc Beenders
LRM – Limburg Startup
Corporate Community Manager LRM – Gastdocent UHasselt en Co-auteur van het boek Soft skills voor (jonge) ondernemers en intrapreneurs. Is zelf ondernemer geweest en begeleidt nu startups. Marc is een echte people player, connecteert de juiste partijen met elkaar en stimuleert vanuit een coachende rol ondernemers naar een hoger niveau op vlak van marketing, communicatie en sales.
Pieter Vandekerkhof
UHasselt
Pieter Vandekerkhof is professor Ondernemerschap en Governance aan de Universiteit Hasselt en is verbonden aan het Research Center for Entrepreneurship and Family Firms (RCEF). Zijn onderzoek richt zich op diverse thema’s m.b.t. ondernemerschap, start-ups en scale-ups alsook governance in familiebedrijven. Verder is hij verantwoordelijk voor heel wat projecten die als doel hebben het Vlaamse ecosysteem van startende en groeiende bedrijven verder te optimaliseren. Op onderwijsvlak is hij de trekker van de ondernemende leerlijn met opleidingsonderdelen als Ondernemerschap, Ondernemen, Design Thinking, Agile Business Model Design en Strategiemodellen.
Maarten Corten
UHasselt
Maarten Corten is docent accounting en auditing aan de Universiteit Hasselt en is verbonden aan het Research Center for Entrepreneurship and Family Firms (RCEF). Zijn onderzoek richt zich op diverse thema’s m.b.t. de rol van accounting en auditing voor private bedrijven. Hierbij onderzoekt hij vooral de meerwaarde die accountants/auditors (kunnen) leveren aan ondernemers en ondernemingen om bij te dragen aan hun succes en welke kenmerken en competenties hierbij belangrijk zijn. Op onderwijsvlak is hij coördinerend verantwoordelijke van de vakken ‘vennootschapsboekhouden’, ‘voortgezette accounting’, ‘consolidatie en internationale accounting’ en ‘auditing’.
Ine Umans
UHasselt
Ine Umans is doctor-assistent Finance/Accountancy aan de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van de Universiteit Hasselt. Zij doet onderzoek binnen het Research Center for Entrepreneurship and Family Firms (RCEF) van de Universiteit Hasselt. Haar onderzoek situeert zich in twee domeinen: enerzijds de overdracht in familiebedrijven en anderzijds asset pricing in de context van familiebedrijven. Op het vlak van onderwijs doceert zij onder andere ‘financiële analyse’, ‘bedrijfsfinanciering’, ‘entrepreneurial finance’, ‘performance management’, en ‘governance en accountability’.
Mark Vanlook
Adviseur
Na mijn studies burg. ir. ben ik gestart bij IMEC (Silvar Lisco). Al vrij vroeg kwam ik als jonge ‘entrepreneur’ terecht in California. Bij mijn terugkeer naar België belandde ik in een startup: DigiDab, hetgeen staat voor Digitale Geografische Databanken. Mijn volgende leerschool was een loopbaan in de GDFSuez groep. Na jaren in diverse (internationale) management functies werd het tijd voor een eigen zaak: anaXis, een internet bedrijf. In deze periode heb ik me enorm geamuseerd dankzij de vele klanten en medewerkers. Tegelijkertijd startte ik ‘bij toeval’ een IT offshore in Zuid-Afrika en werd ik voorzitter van ‘Business Club South Africa’. Op mijn vijftigste verkocht ik mijn aandelen en ging ik rusten. Na een ‘herbronning’ werkte ik enkele jaren als ceo van het ondernemersplatform Limburg. Voor mij een leerschool in het landschap van ‘stakeholders’ in deze provincie. Parallel ontwikkelde zich een nieuwe passie: drones. Als voorzitter van een drone ledenclub EUKA had ik een boeiende tijd en kreeg ik de kans als ceo DronePort mee op te starten. Vandaag help ik bedrijven met hun business opportuniteiten. Via hogeschool PXL en SyntraPXL ben ik actief als adviseur en lesgever.
Marc Sevenants
VLAIO
Na zijn studies van Industrieel Ingenieur elektronica op Groept T Leuven heeft Marc Sevenants verschillende functies doorlopen bij Philips. In deze internationale context heeft hij deel uitgemaakt van een R&D team dat instond voor de ontwikkelingen van optical storage devices waarna hij als team leader, project manager en via andere management opdrachten brede bedrijfservaring heeft opgedaan.
Marc heeft meer dan 18 jaar ervaring als bedrijfsadviseur bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Bedrijven met groeiplannen en ambities op het vlak van innoveren of wijzigende business modellen kunnen bij hem terecht voor gratis begeleiding en advies en dit gebaseerd op een analytische aanpak. De omzetting van ideeën in concrete plannen, waarin het team, financiering, subsidiemogelijkheden, … aan bod komen, is een uitdaging die Marc graag aangaat.
Automatiseringsprojecten en embedded toepassingen, in de brede zin van het woord, maken een groot deel uit van zijn tijdsbesteding. Door de ervaring met diverse projecten en de recente opleiding in 2018 van postgraduaat project management aan PXL, maakt het mogelijk om een breed scala van projecten te begeleiden en te adviseren.