Cases

Bedrijven en cursisten werken samen aan een concreet plan voor de toekomst

In de Digital Business School leren de cursisten een concreet idee van een bestaand bedrijf omzetten tot een actieplan voor de toekomst. Wil jij ook graag hulp bij de uitwerking van jouw idee, aarzel dan niet en stuur vandaag nog jouw idee in.

R

Laat uw idee uitwerken door onze cursisten

Een klas experten in spe staat klaar om uw briljante ideeën om te zetten in een concreet plan voor de toekomst! Ze zoeken samen een antwoord op dé kernvragen die als bouwstenen dienen voor je business model canvas. Ze nemen de tijd om na te denken over de producten die jouw bedrijf aanbiedt. Via praktijkvoorbeelden stellen ze een eigen productinnovatie strategie op voor jouw bedrijf.

Ze helpen jouw oplossing in de markt te testen aan de hand van een minimum viable product en brengen hiermee het pad van je klanten van a tot z in kaart. Ze zetten de theorie om in de praktijk en leren hoe je jouw innovatiestrategie kan pitchen ​voor een professionele jury of investeerder.

Twijfel niet langer en stuur je idee in via de ideeënbus van de Digital Business School.

HOE GAAN WE TE WERK?

Voor de module Business werken kleine teams van 2 à 3 cursisten het business idee van één bedrijf uit tot een concreet plan voor de toekomst. Dit plan is verschillend naargelang het gekozen postgraduaat en de vraag van het bedrijf: een ondernemingsplan, een innovatievoorstel,  een proof of concept, ... 

Elk team presenteert op het einde van het academiejaar hun plan voor de toekomst  voor een Jury. De Jury is vertegenwoordigd door het bedrijf, expert(en), partners, …  en de hogeschool PXL.

 

Vooraleer je de plannen van je onderneming uittekent, dien je eerst grondig de fundamenten te leggen. Zo bouw je voort op een sterke basis. De ideale tool om je hierbij te helpen is een Canvas (Business Model Canvas, Value Proposition Canvas, AI Canvas, …).  Eens alle bouwstenen van je case in een canvas model zijn ingevuld, kan je aan de slag om het business idee om te zetten tot een ondernemingsplan, innovatievoorstel, proof of concept, demonstrator, … naargelang de vraag van het bedrijf of het thema van het postgraduaat waaraan je deelneemt.

Op het einde van het academiejaar geven de teams van 2 à 3 cursisten een presentatie voor de Jury over hun uitgewerkte case. Ieder teamlid zal een deel van de presentatie op zich nemen. De Jury zal onder meer volgende beoordelingscriteria hanteren, afhankelijk van de case (ondernemingsplan, projectvoorstel, proof of concept, …) die wordt toegelicht:

  • Haalbaarheid (economisch, technologisch, wettelijk, financieel, …)
  • Kwaliteit van het voorstel
  • Gedegen marktonderzoek
  • Mate van innovatie
  • Structuur, inhoud, vlotheid van de presentatie

De Jury is vertegenwoordigd door het bedrijf, expert(en), partners, …  en de Hogeschool PXL.

Heb je een vernieuwend idee dat de onderneming kan versterken, maar moet je nog heel wat uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Moet je nog een nieuwe technologie ontwikkelen, jouw processen of diensten doordacht verbeteren, een prototype bouwen of een pilootfase doorlopen waar nog uitdagingen in zitten? VLAIO geeft bedrijven met een ontwikkelingsproject een duwtje in de rug met advies en financiële steun. Maar, waaraan moet jouw business case dan voldoen? Je dient aan te tonen dat je alle aspecten die van invloed zijn op je plannen in kaart hebt gebracht:

  • je voerde een gedegen marktanalyse uit,
  • je weet wat de meerwaarde van je innovatie betekent voor je klanten en hoe je innovatie de positie van je onderneming in de markt kan verbeteren,
  • je hebt een realistisch zicht op toekomstige kosten en baten

Het moet gaan om een ontwikkeling die nieuw is voor je bedrijf en nieuw voor je specifieke sector. Tijdens het project bouw je nieuwe kennis en kunde op en er zijn reële uitdagingen die je ook effectief hebt geïdentificeerd. Dat betekent ook dat de projectdoelstellingen helder en verifieerbaar zijn. Uiteraard moet je ook de juiste mensen, met de nodige expertise, aan boord hebben om je plannen met succes te realiseren en moet je doelstelling ook daadwerkelijk realiseerbaar zijn in de doelmarkt.

PXL-Research overkoepelt het onderzoek en wetenschappelijke dienstverlening binnen Hogeschool PXL. Op deze pagina’s vind je meer informatie over onze dienst en een overzicht waarvoor bedrijven, social profit organisaties en overheden bij PXL-Research terecht kunnen zowel voor praktijkgericht onderzoek, wetenschappelijke dienstverlening, advies en opleidingen op maat.

GOEDE AFSPRAKEN MAKEN GOEDE VRIENDEN

Hier vind je een overzicht van de engagementen die we verwachten van zowel de cursisten als de bedrijven bij het uitwerken van de business cases.

(close button)

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Afspraken voor bedrijven

De doelstelling van de pitch sessies door de bedrijven is om de cursisten een innovatief business idee voor te leggen en hierover met hen in debat te gaan. Dit innovatief idee wordt door de bedrijven voorgesteld via een powerpoint én een one-pager tekst. De Digital Business School stelt hiertoe standaard templates ter beschikking in de vorm van vragen die door het bedrijf dienen beantwoord met betrekking tot hun business idee.

Cursisten bepalen in overleg met het bedrijf en de Digital Business School voor welk business idee ze zich in een team van 2 à 4 personen willen groeperen.  Elk team krijgt van de Digital Business School de opdracht om het gekozen idee verder uit te werken tot een ondernemingsplan, projectvoorstel, proof of concept, … eventueel aangevuld met een innovatie ontwikkelingsproject.

Cursisten ondertekenen via een engagements letter formeel dat ze ten aanzien van de bedrijven een strikte geheimhouding respecteren alsook een afstand van rechten tot enige intellectuele eigendom met betrekking tot de business case(s) van de bedrijven.

Bedrijven stellen zich ad hoc ter beschikking voor hun team voor vragen van cursisten in hun team. De Digital Business School stelt een Coördinator ter beschikking voor elk team ten einde de bedrijven niet al te zwaar te belasten.

Lokalen zijn voorzien door de hogeschool PXL om het teamwerk en mogelijks overleg met bedrijven te faciliteren. Cursisten kunnen eventueel een bezoek inplannen bij het bedrijf ter plekke indien dit wenselijk is.

Begin juni zal elk team voor de Jury haar finaal plan presenteren. Het bedrijf dient zich te engageren om de Jury mede te vertegenwoordigen.

Afspraken voor cursisten


Enkel cursisten ingeschreven voor het postgraduaat Business Architect
en coördinatoren aangeduid door de Digital Business School kunnen deelnemen aan de pitch sessies door de bedrijven. 

Cursisten groeperen zich in teams van 2 à 4 personen gerelateerd aan één innovatief business idee van een bedrijf.  Een cursist kan slechts tot één team toetreden in overleg met de Digital Business School. Elk team krijgt een Coördinator toegewezen aangeduid door de Digital Business School. De Coördinator is het eerste aanspreekpunt voor het team voor eventuele vragen met betrekking tot hun teamwerking. Elk team dient met de bagage opgedaan tijdens het leertraject zelfstandig haar business idee vorm te geven. Het team wordt gevraagd haar business case te verdedigen voor een Jury op het einde van het academiejaar.

Elke cursist ondertekent voor aanvang van het postgraduaat een Engagement Letter waarin hij/zij zich akkoord verklaart met een strikte geheimhouding en afstand van rechten tot enige intellectuele eigendom van de business cases voorgesteld door de bedrijven, federaties of kenniscentra. Daarnaast gaat de cursist akkoord met overdracht van rechten tot promotie van de opleiding door de hogeschool PXL en haar partners.